Οι τεχνολογίες της πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και το διαδίκτυο γνωρίζουν τρομακτική ανάπτυξη παγκοσμίως. Κυβερνήσεις, εταιρείες, και οργανισμοί, αδυνατούν να λειτουργήσουν χωρίς την χρήση της τεχνολογίας. Οι ΤΠΕ είναι το μόνο μέσο να δώσει λύση σε σημαντικά δομικά προβλήματα μιας χώρας επιτρέποντας να τακτοποιήσουμε το «Greek Winchester House» χωρίς να το κατεδαφίσουμε.
Εάν σαν πολίτες, δεν μπορούμε να κάνουμε Single Sign On στο κράτος (το κράτος δηλαδή να μας ξέρει με έναν μοναδικό τρόπο), το κράτος θα συνεχίσει να έχει πολυδάπανα διάσπαρτα ασύνδετα πληροφοριακά συστήματα που συντηρούν συστήματα όπως: ΑΦΜ, Αριθμός Μητρώου Αρρένων, Αριθμός Ταυτότητας, ΑΜΚΑ, Αριθμό Μητρώου ΙΚΑ Αριθμό Μητρώου ΤΕΒΕ Αριθμός Διαβατηρίου, Αριθμό Μητρώου Ανωνύμων Εταιρειών, Αριθμός Μητρώου ΕΒΕΑ, κλπ...)
Απαιτείται επομένως η δημιουργία από το κράτος ενός πληροφοριακού συστήματος που καλύπτει τα βασικά του κράτους: πελάτες, προμηθευτές, τιμολόγηση, αποθήκη, ταμείο. Ότι κάνει και το περίπτερο δηλαδή... Ουσιαστικά μιλάμε για δημιουργία βασικών ενιαίων εθνικών μητρών για καταγραφή:
- καταγραφή φυσικών και νομικών προσώπων/κατοίκων της χώρας (πελάτες/προμηθευτές) και σε ποιο δήμο κατοικούν
- καταγραφή νομικών προσώπων της χώρας (πελάτες/προμηθευτές) σε ποιο δήμο δραστηριοποιούνται
- καταγραφή γης και κατόχους αυτής (αποθήκη/κινήσεις αποθήκης)
- καταγραφή διαρκών καταναλωτικών αγαθών και των κατόχων αυτών (αποθήκη/κινήσεις αποθήκης)
- καταγραφή ασφαλισμένων ανά ασφαλιστικό ταμείο (αποθήκη/κινήσεις αποθήκης)
- καταγραφή δημοσίων υπαλλήλων και του τομέα που εργάζονται (αποθήκη/κινήσεις αποθήκης)
- ποιος οφείλει στο κράτος (τιμολόγηση)
- τι έχει εισπράξει το κράτος (ταμείο)
Ουσιαστικά πρέπει το κράτος να γνωρίζει με μεγάλη ακρίβεια τους πελάτες τους και τους προμηθευτές τους. Τι υπηρεσίες τους παρέχει, πόσο ακριβώς του χρωστάνε οι πελάτες του και τι ακριβώς χρωστάει στους προμηθευτές του. ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ προσβάσιμες από το Διαδύκτιο για τον καθένα μας!!!
Οι χρήσεις της πληροφορικής είναι ανεξάντλητες. Επίσης, όπου γίνεται χρήση της, η διαφάνεια αυξάνεται δραματικά, η διαφθορά μειώνεται κάθετα και η ζωή των πολιτών βελτιώνεται. Και βέβαια η επιστήμη της Διοίκησης Έργων (Project Management) είναι η μόνη που επιστήμη που μπορεί να φέρει σε πέρας επιτυχημένα έργα. Ο συντονισμός επιτροπών δεν οδηγεί πουθενά. Η Διοίκηση Έργων ασχολείται μόνο με την παράδοση παραδοτέων (deliverables) προς χρήση από τους αποδέκτες αυτών των παραδοτέων.
* Ο Θεοφάνης Γιώτης, MSc, PMP, Ph.D. C. είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της 12PM Consulting, Πρόεδρος Δ.Σ. του Greek Chapter of Project Management Institute και Adjunct Professor στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Α.Π.Θ., το Πάντειο και το BCA College.
Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.
source : http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2129190